Blog

6 tips om het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie te vergroten

Werkprocessen veranderen, werkplekken afschermen, beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) of spiegels ophangen. Dit zijn allemaal voorbeelden van maatregelen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Maatregelen werken, maar met een hoger veiligheidsbewustzijn wordt de impact nog groter. In deze blog geven we je 6 tips om het veiligheidsbewustzijn te verhogen.

Wat is veiligheidsbewustzijn?

Als QHSE’er ben je je bewust van de veiligheid binnen jouw organisatie. Maar wat betekent veiligheidsbewustzijn? Het betekent dat je bewust bent van de mogelijke risico’s van bepaalde acties. En dat je deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een bewuste en veilige reactie.

6 tips om jouw collega’s aan het denken te zetten

Veiligheid gaat hand in hand met het veiligheidsbewustzijn van jouw collega’s. Maar hoe verhoog je het veiligheidsbewustzijn? Met de volgende 6 tips kan jij ervoor zorgen dat het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie verhoogt.

Tip 1: Betrek collega’s bij veiligheid

Betrek collega’s tijdens periodieke overleggen. Laat ze meedenken over de veiligheid op de werkvloer en welke maatregelen hierbij passen. Jouw collega’s zijn de mensen die weten wat er speelt, wat er mis kan gaan en wat niet werkt. Bevraag dus pro-actief en zorg dat meldingen makkelijk gemaakt kunnen worden.

Tip 2: Houd veiligheid onder de aandacht

Om protocollen en maatregelen onder de aandacht te brengen en te houden, kun je deze communiceren met bijvoorbeeld een poster, of organiseer bijeenkomsten en trainingen over veiligheid. Steek deze bijeenkomsten eens op een andere manier in dan normaal, denk aan:

  • Veiligheids/toolboxmeetings
  • Workshops
  • Quiz over veiligheid
  • Interne of externe veiligheidspresentaties
  • Demonstraties en oefen rollenspellen

Wordt er al goed gerapporteerd over incidenten, ongevallen en maatregelen? Communiceer hierover richting de werkvloer. Deze analyses zijn niet alleen interessant voor management en directie, maar ook voor jouw collega’s op de werkvloer. Dat geldt voor alles rondom veiligheid, zorg dat collega’s dat wat belangrijk is ook gemakkelijk weten te vinden.

Liggen de veiligheidsprotocollen ergens in een lade stof te vangen? Digitaliseer het bedrijfsnoodplan, verslagen en rapporten over de ontruimingsoefeningen via de BHV module van AMS. Om protocollen onder de aandacht te brengen kun je bijvoorbeeld posters ophangen waarop een veiligheidsvoorschrift staat afgebeeld. Organiseer ook regelmatig bijeenkomsten en trainingen over veiligheid. Met de AMS module Managementinformatie breng je bijvoorbeeld gemakkelijk incidenten en ongevallen in kaart. Laat deze analyses zien aan collega’s, om zo het veiligheidsbewustzijn te vergroten.

Tip 3: Deel bijna-ongevallen en voorbeeldsituaties uit de praktijk

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Deel met elkaar bijna-ongevallen en voorbeeldsituaties om hiervan te leren. Door open en eerlijk hier met elkaar over te spreken krijgen collega’s meer inzicht in de mogelijke risico’s, waardoor het veiligheidsbewustzijn verhoogt.

Behandel (bijna) ongevallen uit de praktijk, laat je niet alleen zien dat deze worden behandeld, maar dat er ook iets mee wordt gedaan. Door op een praktische manier collega’s te betrekken verhoogt dit de meldbereidheid bij ongevallen of incidenten.

Met de AMS app wordt het nog laagdrempeliger om ongevallen te melden. Collega’s kunnen direct op de werkvloer urgente gegevens toevoegen. Zo kan er op ieder moment en vanaf iedere locatie een melding worden gedaan van een (bijna-)ongeval of incident. Staat het in de app? Dan staat het in AMS. In één tel kan de opvolging beginnen.

Tip 4: Gebruik checklists

Gebruik checklists om inzicht te krijgen in de veiligheid binnen jouw organisatie. Deze checklists kunnen soms door collega’s overbodig lijken. Maar zeker bij routine werkzaamheden kunnen dingen vergeten worden. Maak praktische formulieren die makkelijk zijn in te vullen.

Geen zin in de administratieve ‘rompslomp’ van dit soort formulieren? Digitaliseer deze zodat niet alleen het invullen, maar ook de verwerking nog makkelijker wordt.

Tip 5: Bekijk periodiek de stand van zaken

Je kan altijd groeien op het gebied van veiligheid, dit proces stopt nooit. Het is daarom belangrijk om regelmatig een stapje terug te doen. Maar in de ‘waan van de dag’ is het begrijpelijk dat deze niet bovenaan het lijstje staat.

Probeer toch een vast moment in je agenda te plannen. Door jezelf te dwingen hiervoor te zitten zul je zien dat het alleen maar makkelijker wordt. Je zult naar een paar keer ervaren dat je inzicht alleen maar groter wordt. Is deze ruimte er toch niet? Gaan dan aan de slag met geautomatiseerde rapportages.

Met de module Managementinformatie van AMS krijg je gemakkelijk rapportages generen over bijvoorbeeld gemelde incidenten. Incidentenrapportages worden over een gekozen periode samengesteld op basis van aantal, locatie en soort incident. Ook wordt het vergelijken van verschillende organisatie-eenheden makkelijk.

Tip 6: Geef het juiste voorbeeld

Als veiligheid op de werkvloer jouw verantwoordelijkheid is, heb je een voorbeeldfunctie. Zorg dat je je maatregelen kent en dat je erachter staat. Laat je ook zien op de werkvloer en maak een praatje met je collega’s. Geef complimenten over wat goed gaat en tips over twijfelachtige situaties. Zo zorg ervoor dat veiligheid onder de aandacht blijft.

Bonus tip: maak jouw veiligheidsprocessen digitaal!

We horen je al denken: mooie tips en voorbeelden, maar waar haal ik de tijd vandaan? Onze ervaring leert dat er veel tijdwinst in te halen met het digitaliseren van jouw veiligheidsprocessen.

  • Betrek collega’s bij veiligheidsprocessen – Maak melden makkelijker, bijvoorbeeld met de AMS app of een maatwerkformulier op een intranetpagina.
  • Houd veiligheid onder de aandacht – Maak belangrijke documenten en rapporten toegankelijk met de documentenmodule. Geen losse mappen of documenten/rapporten in het archief, borg alles centraal.
  • Deel bijna-ongevallen en voorbeeldsituaties uit de praktijk – Met de module ongevallen en incidenten staan alle meldingen op één centrale plek. Een voorbeeldsituatie per locatie, afdeling of team is zó gevonden.
  • Gebruik checklists – Voorkom dat je dubbel werk doet, digitaliseer formulieren/checklists en laat deze bijvoorbeeld invullen met de AMS app. Bekijk ook deze case.
  • Bekijk periodiek de stand van zaken – Het blijft een uitdaging om hier de tijd voor te nemen. Maar met de module managementinformatie wordt rapporteren gemakkelijker dan ooit. Met één druk op de knop het je de gewenste rapportage met realtime data.

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere aspecten die invloed hebben op het veiligheidsbewustzijn. Wij hopen dat jij jouw collega’s weer aan het denken kan zetten!

Wil jij nu ook aan de slag met deze tips én het digitaliseren van jouw QHSE processen?

Plan een demo in en wij vertellen je alles over de mogelijkheden van AMS binnen jouw organisatie! Neem contact op voor een demo.

Ook interessant

Hoe maak je het melden van bedrijfsongevallen of incidenten makkelijk?

Het melden van bedrijfsongevallen en incidenten is verplicht. Dit kan makkelijker, verlaag de drempel door direct een melding te maken via de AMS app.

Lees verder
Inzicht in acties? Managementinformatie is makkelijker dan je denkt!

Iedere organisatie wil inzicht in openstaande acties. In dit blog vertellen we je hoe je makkelijk kan rapporteren met de module managementinformatie.

Lees verder
Maak jouw plan van aanpak digitaal

Hoe goed heb jij inzicht in openstaande, lopende en afgeronde acties? Het kan makkelijker met een digitaal plan van aanpak!

Lees verder