Blog

We hopen dat je dit blog nooit nodig hebt: Stappenplan bedrijfsongeval melden

Een werknemer is bezig met zaagwerkzaamheden als deze wordt afgeleid door een andere collega. Voordat die er erg in had komt zijn hand tegen het zaagblad aan met alle gevolgen van dien. Wat moet je doen?

Bij een ongeval of incident is de hulp voor het slachtoffer top prioriteit. Roep de BHV’er en bel wanneer nodig 112. In dit blog vertellen we je over de vervolgstappen na een bedrijfsongeval.

Data
Jaarlijks gebeuren er 2.300 ernstige ongevallen op de werkvloer (RIVM, 2018).

Stap 1: Wat voor een soort bedrijfsongeval of incident is het?

Bijna-ongeval, ongeval met (blijvend) letsel of milieu-incident? Per bedrijfsongeval of incident zijn er andere vervolgstappen. Breng daarom als eerst in kaart wat voor een soort bedrijfsongeval of incident het is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een overzicht gemaakt met verschillende soorten ongevallen.

Stap 2: Meld het bedrijfsongeval bij de inspectie

Meld het bedrijfsongeval telefonisch of online bij de inspectie SZW. Bedrijfsongevallen die leiden tot de dood, een blijvend letsel of een ziekenhuisopname zijn verplicht om te melden. Dit geldt voor alle medewerkers binnen het bedrijf, ook bijvoorbeeld uitzendkrachten en stagiaires. Melden kan via: 0800-5151 of 24/7 met dit online formulier.

Stap 3: Meld het bedrijfsongeval bij de verzekeraar en het UWV

Daarna meld je het bedrijfsongeval bij de verzekeraar. Het gaat dan om de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, de collectieve ongevallenverzekering die je voor medewerkers hebt afgesloten of de werkmateriaalverzekering. In de polis van jouw verzekeraar staat de termijn waarbinnen je het ongeval moet melden.

Daarnaast moet je bij het UWV een melding maken als de medewerker door het ongeval niet kan werken. Dit kan via de website van het UWV.

Stap 4: Registreer het bedrijfsongeval

Vanuit de Arbeidsomstandighedenwet (artikel 9) is de werkgever verplicht een overzicht bij te houden. Hierop staan bij de inspectie gemelde bedrijfsongevallen en bedrijfsongevallen die hebben geleid tot een verzuim van meer dan drie werkdagen. Hierbij is het belangrijk de aard en datum van het ongeval te registreren.

Wij adviseren om deze registratie zo snel mogelijk te doen, zorg dat dit proces makkelijk is (bijvoorbeeld met een app). Vul bij het melden de locatie, het type (bijna-)ongeval of incident in en voeg daarnaast eventueel een beschrijving toe over het voorval. Zo houd je overzicht en kan je makkelijker het ongeval naderhand analyseren.

Stap 5: Beeldmateriaal toevoegen

Een melding maak je compleet met beeldmateriaal. Zo kan de toelichting korter en heeft de verantwoordelijke actiehouder een goed beeld van de situatie. Ook als een genomen maatregel is verwerkt.

Stap 6: RI&E aanpassen

Je bent verplicht om de RI&E aan te passen als daar een reden voor is. Een bedrijfsongeval kan een niet bekende onveilige werkwijze in kaart brengen. En na het ongeval doe je er alles aan om herhaling te voorkomen. Pas daarom als het nodig is je RI&E aan en zet acties uit bij jouw collega’s om de werkplaats nog veiliger te maken. Voorkomen is beter dan genezen!

Hoe leer je van ongevallen binnen jouw bedrijf

Een (bedrijfs)ongeval zit in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk om situaties te signaleren en te analyseren. Maakt jouw organisatie gebruik van AMS? Met de module Ongevallen en incidenten maak je melden makkelijk. Met de gratis AMS app kan je direct op de werkvloer een melding maken. Deze melding is staat rechtstreeks in het AMS systeem. Daarnaast is er geautomatiseerde opvolging van de melding. Ook krijg je snel inzicht in jouw organisatie met de module managementinformatie. En kan je met deze module incidentenrapportages genereren. Incidentenrapportages worden over een gekozen periode samengesteld op basis van aantal, locatie en soort incident. Deze rapportages kan je ook gemakkelijk exporteren als bijvoorbeeld Exel- of Wordbestanden. Daarnaast kan je de rapportages via AMS delen met collega’s. Ben jij benieuwd hoe de module Ongevallen en incidenten eruit ziet? In deze video legt collega Ralph jou alles uit! 

Ook worden alle oorzaken en maatregelen tegen bedrijfsongevallen van bedrijven verzameld door het RIVM. Op www.lerenvoorveiligheid.nl kun je zoeken op type risico en op branche. Zo kunnen we van elkaar leren!

Voorkomen is beter dan genezen

Met AMS kan je gemakkelijk acties melden, opvolgen en borgen. Hierdoor houd jij inzicht in jouw organisatie. Benieuwd naar AMS? Neem contact op voor een demo.

Ook interessant

6 tips om het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie te vergroten

Werkprocessen veranderen, werkplekken afschermen, beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) of spiegels ophangen. Deze maatregelen hebben alleen weinig zin wanneer het veiligheidsbewustzijn bij collega’s laag is. In deze blog geven we jou 6 tips om het veiligheidsbewustzijn te verhogen.

Lees verder
Waarom je vaker je mobiel zou moeten gebruiken op werk – AMS app

In dit blog lees je waarom je mobiel met behulp van de AMS app wél bijdraagt aan aan productiviteit en veiligheid op de werkvloer.

Lees verder
Hoe maak je het melden van bedrijfsongevallen of incidenten makkelijk?

Het melden van bedrijfsongevallen en incidenten is verplicht. Dit kan makkelijker, verlaag de drempel door direct een melding te maken via de AMS app.

Lees verder