Blog

Voorkom ongevallen door te leren van gevaarlijke situaties

Uit onderzoek van Inspectie SZW blijkt dat steeds meer bedrijfsongevallen plaatsvinden. Het aantal meldingen is gestegen van 4368 in 2018 naar 4474 in 2019. Als het op ongevallen aankomt is voorkomen beter dan genezen. In dit blog vertellen we je hoe je kan leren van onveilige situaties voordat er een ongeval plaatsvindt.

Het begint met melden en registeren

Als je weet wat achterliggende oorzaken of risicofactoren zijn, kun je veel ongevallen bij voorbaat al voorkomen. Maar voordat je je deze kunt achterhalen en analyseren is het belangrijk om gevaarlijke situaties te signaleren en vast te leggen.

De verantwoordelijkheid voor het vastleggen van onveilige situaties is onmogelijk bij een individuele collega neer te leggen. Het melden van onveilige situaties zou een organisatiebrede verantwoordelijkheid moeten zijn. Door melden zo makkelijk mogelijk te maken verhoog je de meldingsbereidheid, bijvoorbeeld door te melden via smartphone of tablet of bijvoorbeeld een toegankelijk formulier op intranet.

Een voorbeeld uit de praktijk: Laagdrempelig melden via Intranet

Aalberts IPS heeft het melden van onveilige situaties met AMS melden nog makkelijker gemaakt dankzij een snelkoppeling op het intranet. Na een melding formuleert AMS een actieplan, licht de verantwoordelijke in en wordt een melding na opvolging afgesloten. Lees de volledige case!

Rapporteren en analyseren

Zodra meldingen van onveilige situaties consequent worden gedaan heb je altijd een betrouwbaar en actueel overzicht. Met behulp van AMS kun je rapportages samenstellen om terug te koppelen naar management en collega’s te betrekken bij de stand van zaken. Ook kunnen er geautomatiseerde rapportages worden opgesteld voor directie, MT, OR en de arbodienst.

Deze rapportages helpen je bij het analyseren van onveilige situaties binnen jouw organisatie. Denk hierbij aan:

  • Verschillen tussen bepaalde periodes;
  • Verschillen tussen locaties, vestigingen, afdelingen en teams.
  • Inzicht in soorten onveilige situaties.

Door middel van deze handmatige of geautomatiseerde rapportages krijg je inzicht in jouw risico’s en verklein je de kans op ongevallen binnen jouw organisatie.

Betrek collega’s en maak het bespreekbaar

Stimuleer de meldingsbereidheid door de melder te voorzien van een terugkoppeling. Wanneer je laat zien dat meldingen worden omgezet in acties en er daadwerkelijk iets veranderd, verhoogt dit de meldingsbereidheidLaat het onderwerp structureel terugkomen in overleggen en presenteer de uitkomsten van rapportages. Maak het onderwerp bespreekbaar en spreek van leermomenten in plaats van fouten. Veilig werken wil je samen bereiken. Door collega’s op deze manier te betrekken bij de uitkomsten verhoog je de meldingsbereidheid wat analyses nog betrouwbaarder maakt.  

Makkelijk onveilige situaties melden, opvolgen en rapporteren?

Met AMS kan je gemakkelijk via desktop of de app onveilige situaties melden , opvolgen en borgen. Benieuwd naar AMS? Neem contact op.

Ook interessant

6 tips om het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie te vergroten

Werkprocessen veranderen, werkplekken afschermen, beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) of spiegels ophangen. Deze maatregelen hebben alleen weinig zin wanneer het veiligheidsbewustzijn bij collega’s laag is. In deze blog geven we jou 6 tips om het veiligheidsbewustzijn te verhogen.

Lees verder
Aalberts IPS | Hogere bewustwording in de organisatie

Meldingen maken via intranet en makkelijker rapporteren. Bekijk de oplossing voor Aalberts IPS.

Lees verder
Hoe maak je het melden van bedrijfsongevallen of incidenten makkelijk?

Het melden van bedrijfsongevallen en incidenten is verplicht. Dit kan makkelijker, verlaag de drempel door direct een melding te maken via de AMS app.

Lees verder