Werkplekinspecties

Wat zijn werkplekinspecties?

Een werkplekinspectie is een beoordeling van handelingen, werkwijze en conditie van en op de werkplek. Werkplekinspecties zet je in om te beoordelen of een werkplek veilig is en voldoet aan geldende wet- en regelgeving. Voor VCA gecertificeerde bedrijven zijn werkplekinspecties verplicht.

Waarom werkplekinspecties uitvoeren?

Vanuit de Arbowet zijn werkgevers verplicht om doorlopend aandacht te besteden aan een veilige en gezonde werkplek. VCA gecertificeerd? Dan ben je verplicht om werkplekinspecties uit te voeren. Het resultaat van goede en periodieke werkplekinspecties zijn:

 • Je voldoet aan Arbowetgeving
 • Structurele verbeteringen op de werkplek
 • Verbeteringen zijn ook te benutten op andere afdelingen
 • Praktijkvoorbeelden en gegevens voor toolboxmeetings
 • Leidinggevende ziet in hoeverre hij invloed heeft op het bedrijfsbeleid
 • Volgens de Arbobalans 2020 hebben ruim 24 procent van de verzuimers klachten aan het bewegingsapparaat (heup, nek of onderste of bovenste ledematen). Klachten door een verkeerde werkhouding kunnen voorkomen worden door werkplekinspecties.
Werkplekinspecties in AMS

Een werkplekinspectie is meer dan het afvinken van een checklist

Maak het invullen makkelijk. Met de AMS-app vul je vragenlijsten in op afstand. Je kan zelfs een werkplekinspectie van jouw thuiswerkplek doen. Maak jouw inspectie af met beeldmateriaal. Zo kunnen jouw collega’s precies zien wat jij bedoelt.

 1. Overal en altijd

  Doe je werkplekinspectie via de AMS App. Via je mobiel of tablet heb je directe lijn met jouw AMS-omgeving. Geen dubbele verwerking of verloren gegevens. Werk slimmer, het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een smartphone

 2. Acties opvolgen

  Hebben jouw collega’s de werkplekinspectie ingevuld? Acties die volgen uit de werkplekinspectie staan direct in jouw actielijst. In AMS kan je zien wat er is ingevuld en wie er verantwoordelijk is. De actiehouder ontvangt meldingen en herinneringen.  Zo zorg je voor een veilige werkomgeving!

Meer over de AMS app

Continue aandacht voor veiligheid

Volgens de Arbowet moet de werkgever zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Dit doe je door preventie en arbozorg goed te regelen. Door een werkplekinspectie houd je inzicht in de stand van zaken en kan je zorgen voor verbeteringen. Daarnaast zijn werkplekinspecties verplicht bij een VCA-certificaat.

Thuiswerkplekken inventariseren?

Door middel van de AMS-app kan je op afstand collega’s betrekken bij jouw QHSE-vragenlijsten. Collega’s kunnen gemakkelijk korte vragen beantwoorden. In deze video ontdek je in 1 minuut hoe je bijvoorbeeld een thuiswerkplek inventarisatie doet.

Plan een demo!

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie?

AMS kan meer dan alleen werkplekinspecties. Centraliseer, borg en volg jouw QHSE-acties op vanuit één systeem. Benieuwd? Onze adviseur neemt je mee in de ins & outs van AMS.

Neem contact op

Succesverhalen van onze klanten

Aalberts IPS | Hogere bewustwording in de organisatie

Meldingen maken via intranet en makkelijker rapporteren. Bekijk de oplossing voor Aalberts IPS.

Lees verder
Syngenta | Eén centraal systeem aan de kern van de HSE-operatie

Van individuele actielijsten naar één systeem en meer inzicht. Lees over de ervaring van Syngenta.

Lees verder
Wolfswinkel | Werkplekinspecties digitaal en op afstand

Ontdek in deze case hoe Wolfswinkel haar werkplekinspecties op locatie heeft gedigitaliseerd met behulp van AMS en het inzetten van de AMS app!

Lees verder